Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Dan Motreanu, a inaintat Ministerului Finantelor Publice o adresa ce cuprinde o serie de propuneri privind imbunatatirea accizarii tuicii, palincii si rachiurilor, precum si propuneri privind autorizarea instalatiilor in care se produc acestea. Propunerile MAPDR au la baza reglementarile legislatiei comunitare si practicile de productie si accizare a bauturilor traditionale in statele UE, care prevad o accizare redusa. Concret, propunerile MAPDR vizeaza scutirea completa de accize pentru o cantitate de 400 litri de produs (tuica sau palinca ori rachiuri din fructe, drojdie de vin si tescovina) si plata unei accize de 50% din valoarea standard pentru o cantitate mai mare de 400 litri, dar care sa nu depaseasca 1.000 litri de produs. Pentru cantitatea care depaseste 1.000 litri de produs, plata accizei sa se faca integral.
Potrivit adresei MAPDR, beneficiarii acestor propuneri ar urma sa fie toti detinatorii de fructe si de subproduse vitivinicole care isi prelucreaza recolta fie la o instalatie proprie (cazan), fie la o alta instalatie de fabricat rachiuri din zona, apartinind altui producator care are cazan, ori le prelucreaza la alte cazane industriale, autorizate conform legii. Intr-un comunicat de presa, emis de MAPDR, ministrul Motreanu sustine ca nu este normal ca productia de alcool pentru consum propriu sa fie accizata.
Nici un brailean nu si-a declarat cazanul
Si in ceea ce priveste autorizarea cazanelor detinute de producatorii de fructe si a micilor distilerii, propunerile MAPDR au in vedere simplificarea procedurilor. Prin aceasta propunere conducerea Ministerului doreste de fapt sa determine micii producatori sa isi inregistreze instalatiile de distilat, adica sa intre in legalitate. Ministrul Motreanu considera ca o masura in acest se