Alte pagini din insemnarile fostului conducator al Bibliotecii Palatului Regal ne introduc in framantarile politice de la Curte, legate de confruntarile dintre guvernanti (Cabinetul prezidat de generalul Al. Averescu) si opozitia in randul careia liberalii condusi de I. I.C. Bratianu nu priveau cu ochi buni iesirea de sub controlul lor a sefului guvernului. Se faceau felurite calcule pentru noi combinatii ministeriale. Regele Ferdinand era confruntat si cu o delicata situatie privind legaturile sale cu papa si cu Biserica catolica. Pentru ca isi botezase copiii in religia ortodoxa, era amenintat ca nu i se va ridica sanctiunea papala (excomunicarea). Urmarim demersurile Nuntiului papal pentru solutionarea crizei si tesaturile de intrigi in jurul acestui act cu implicatii multiple. (Ioan Lacusta)
26 martie. Printul Stirbei e furios ca Basset i-a schimbat scrisoarea Regelui pentru Papa, sub cuvant ca era prea umilitoare.
- Auzi, el sa ma invete demnitatea. O sa-i spun Regelui ca alta data ma voi feri a ma expune la asemenea mediatii, iar Nunciului papal ii voi spune ca schimbarile sunt facute de un protestant cu sotie evreica.
Mi-a citit textul scrisorii din care am vazut ca doua conditii erau de indeplinit: 1) publicarea in ziare a impartasirii Regelui anul trecut (maresalul Curtii Catargi a uitat); 2) incercarea de a catolici pe fete la majorat.
28 martie. Nunciul papal a fost in audienta la Rege sambata 26 martie.
Ministrul Misu imi cere numarul din 24 martie al ziarului Patria din Cluj, in care se spune ca deputatul (Virgil) Magiaru (Madgearu - n.r.) a fost chemat de M.S. Regele in audienta spre a-i arata dovezile impotriva ministrului (Constantin) Argetoianu (banuit de afaceri oneroase) si ca in curand se vor vedea urmarile.
5 aprilie. Scurta rafuiala cu Emil Panaitescu (clasicist, viitor conducator al scoli