Are vreun chichirez, azi, sa vorbim despre bunele maniere? Imi cer iertare, n-am putut rezista tentatiei unui inceput retoric. Sigur ca are toate chichirezele din lume. Mai ales azi. Doua confuzii alimenteaza o intrebare amarat-provocatoare precum cea de mai sus. In primul rand, cu ochii lipiti de micul ecran, precum Gonzo, traim cu impresia ca ipochimenele pe care le vedem acolo sunt reprezentative. Or, cum personajele respective incalca vreo 97% dintre regulile de politete - alea elementare, nu cele sofisticate -, ar reiesi ca suntem un popor de toparlani, si atunci ar fi ridicol sa ne punem problema pe ce parte se urca in masina femeia, respectiv barbatul. A doua impresie gresita - dar raspandita ca o pandemie, si nu doar in Romania - e cea conform careia lumea contemporana se indreapta abrupt spre pierzanie, prefigurand, ba chiar chemand Apocalipsa. Nu mai sunt manierele de alt'dat', nu mai sunt gentelemeni, ce mama dracului! Ca sa nu mai vorbim despre tineretul din ziua de azi, din ce in ce mai depravat si mai obraznic.
Din fericire, ambele ipoteze sunt false. Cetatenii pe care-i vedem exhibandu-si public frustrarile, incultura, incompetenta, grobianismul si obtuzitatea nu se reprezinta decat pe ei insisi si o mana de oameni asemenea lor. Faptul ca televiziunile - presa in general - se uita in gura lor este, fireste, vina noastra, a celor care le asiguram audienta. De ce? E foarte simplu: din profunda, scuzabila nevoie a fiecaruia dintre noi de a verifica neincetat ca exista oameni carora le este superior. Dupa cum ratingul emisiunilor cu oameni necajiti e asigurat prin dorinta telespectatorului de a vedea ca altuia ii e si mai rau decat lui.
Nu vreau sa zic ca am fi un popor supermanierat. Dar nici ca razboinicii luminilor nu suntem! Exista un bun-simt destul de solid chiar la nivelul oamenilor celor mai neinstruiti, cum se spune. N-or fi