"Daca nu in balcon, atunci unde?" se intreaba Aurelia, din Broscarie. In situatia ei mai sint mii de gospodine care locuiesc in Sibiu, orasul unde lista legilor imposibil de pus in aplicare ar putea umple o biblioteca. De sase ani, exista o hotarire a Consiliului Local care prevede amenzi grase pentru sibienii care folosesc balconul sau terasa pentru uscatul rufelor sau pentru depozitarea mobilei.
Edilii sustin, pe buna dreptate, ca dauneaza esteticii orasului. Dar nu toti sibienii au case cu gradina si ziduri inalte. Cei mai putin norocosi sint locatarii blocurilor care nu sint prevazute nici cu uscator pentru rufe, nici cu debarale la subsol. Pentru ei, Politia Comunitara ar trebui sa fie ingaduitoare. Si chiar este. In sase ani, n-a aplicat nicio amenda.
Cu vorba buna
"Vorba dulce" a celor pusi sa aplice legea aduce toalele multicolore la geamurile gospodinelor, care s-au obisnuit dintotdeauna sa se descurce. Nu ca nu le-ar pasa de aspectul orasului. Dar nu au unde sa-si usuce rufele.
"Am auzit ca nu e voie sa facem asta, dar nu am alt loc de uscat rufele decit in balcon. Nu am curte. In fata blocului nu le pot duce, pentru ca se fura si hainele de pe sirma, mai nou. Blocul n-are uscator, ce sa fac?", se intreaba Aurelia D., care sta in Broscarie. Ea risca o amenda cuprinsa intre 50 si 70 de lei noi, daca politistii comunitari chiar si-ar bate capul.
Fara sanctiuni
De sase ani, politistii comunitari nu fac decit sa-i ia cu binisorul pe sibienii care nu tin cont de hotarirea Consiliului Local. Aceeasi intelegere, care in limbaj birocratic se numeste "avertisment verbal", au folosit-o si in ceea ce priveste persoanele juridice, pentru care documentul prevede amenzi de 150, pina la 250 de lei noi.
"De acum