Foto: primaria-constanta.ro
Comisia Europeana traseaza o noua politica de cooperare comerciala si de securitate intre statele riverane Marii Negre, dar Rusia, un actorr regional important cu o parte din flota prezenta in Peninsula Crimeea, critica proiectul comunitar.
Documentul european, intitulat "Sinergia Marii Negre", va fi prezentat diplomatilor comunitari la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai pentru a putea fi studiat si aprobat oficial la summitul din iunie, relateaza EUObserver in editia electronica de vineri.
Procesul de realizare a noii strategii a fost accelerat de aderarea Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar si de preluarea presedintiei UE de catre Germania, a carei politica se concentreaza asupra relatiilor externe cu vecinii estici.
Textul "inca nefinisat" al documentului reflecta intalniri organizate in mod regulat intre ministrii de Externe ai statelor din zona Marii Negre, Romania, Bulgaria, Grecia, Rusia, Turcia, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Republica Moldova si "troica" UE formata din statul care asigura presedintia rotativa, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, si comisarul pentru Relatii Externe.
Ministrii tarilor din bazinul pontic vor viza, in cursul acestor intalniri, initierea diferitelor proiecte, precum livrarile de gaze naturale si petrol din bazinul Marii Caspice, solutionarea tensiunilor separatiste, limitarea imigratiei ilegale si a contrabandei, promovarea drepturilor omului, protejarea mediului si construirea unor noi retele de transport.
Aceasta structura ce va functiona sub coordonarea UE nu va avea un sediu sau un secretariat propriu, insa va incerca sa faciliteze consensul politic necesar pentru actiunile ce vor fi implementate de institutii existente deja precum Grupul de Cooperare Economica al Marii Negre (BSEC)