Presedintele a comunicat ieri Parlamentului ca intentioneaza sa faca referendum pentru votul uninominal in a doua jumatate a lunii martie. Daca suspendarea dorita de PSD se va produce, prin aprilie am avea referendum pentru demiterea lui Basescu. Iar in mai ar trebui sa avem euroalegerile ce au luat startul ieri, prin constituirea Biroului Electoral Central.
Din cele trei calendare electorale deschise de clasa politica, alegerile pentru Parlamentul European ar trebuie sa fie cele mai sigure. Guvernul a fixat printr-o hotarare data alegerilor pentru 13 mai, iar procesul electoral a inceput ieri, prin desemnarea celor cinci judecatori ai Biroului Electoral Central desemnati de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pentru prima instanta suprema este reprezentata numai de doamne: Valeria Dumitrache (sectia penala), Maura Olaru (sectia comerciala), Lavinia Curelea (sectia civila), Carmen Sarbu si Gheorghita Lutac (contencios administrativ). In urmatoarele 24 de ore, cele cinci trebuie sa-si desemneze presedintele, iar in alte 24 de ore, Biroul va fi completat cu reprezentantii partidelor si grupurilor minoritatilor nationale.
AMANATE? Cu toate acestea, euroalegerile ar putea fi amanate, la solicitarea opozitiei, care a inceput demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Daca Parlamentul va vota suspendarea, populatia trebuie chemata la urne sa se pronunte in legatura cu demiterea sefului statului in maximum 30 de zile. Premierul Tariceanu a admis miercuri, dupa consultarile cu partidele parlamentare, ca europarlamentarele ar putea fi contramandate, invocand modificarile aduse Legii referendumului, aflata acum in dezbaterea Camerei Deputatilor, potrivit carora referendumul nu poate fi organizat cu trei luni inainte de alegeri si cu 45 de zile dupa. Opozitia mizeaza pe intrarea in vigoare a acestei legi si pentru modificarea legata de numarul scazut de