Produs specific romanesc, care, in afara de cativa aditivi, respecta reteta folosita in 1982. Atentie insa! Persoanele cu probleme de greutate trebuie sa il consume cu precautie. Produsul respecta, cu exceptii, reteta din 1982, insa este recomandat sa fie consumat in cantitati moderate si ocazional, in cadrul unei diete echilibrate.
Asa cum ne arata si eticheta, Babicul Salsi SA este un "Produs crud, uscat in membrana naturala", care contine: "carne de oaie, carne de vita, seu, sare, condimente, zahar, acidifiant E330 (acid citric), corector de aciditate E331 (citrati de sodiu), antioxidant E301 (ascorbat de sodiu), conservant E250 (nitrit de sodiu)." Produsul nu beneficiaza de eticheta nutritionala, astfel incat nu se poate aprecia valoarea energetica.
ANALIZA. Babicul este un produs traditional din carne, de tip crud uscat in membrana naturala. Se consuma ca atare. Cu exceptia unor aditivi alimentari nou adaugati, produsul respecta reteta originala folosita in perioada 1982-1992, asa cum reiese din lucrarea "Produse romanesti din carne. Conform cerintelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Retete.", realizata de profesorul Gheorghe Mencinicoschi, Ioan Cironeanu, Monica Marioana Neagu, Aneta Marina si Eugenia-Livia Pana. Atunci se foloseau urmatoarele materii prime pentru 100 de kilograme de produs: "carne de oaie sau de capra 50 kg, carne de vita calitatea intai 150 kg, condimente ardei iute pisat 1,5 kg, usturoi 150 g, sare 2,5 kg, nitriti 50 g, sfoara si invelis: rotocoale de vita cu diametrul de 45-50 mm."
CONCLUZII. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca produsul analizat face parte din categoria celor traditionale si poate fi consumat de catre persoanele sanatoase, active, in cantitati moderate. Totusi, nu este indicat copiilor. Supraponderalilor si obezilor li se recomanda un con