La sfarsitul anului trecut ne-a parvenit de la Munchen revista Apozitia, publicatie anuala a Societatii Culturale Romano-Germane. Revista este editata cu sprijinul Departamentului pentru relatiile cu romanii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.
Revista Apozitia a mai aparut in urma cu 33 de ani, dupa primii ani de activitate a Cenaclului literar-artistic din Munchen. Fondator - Ion Dumitru, acelasi care a infiintat si condus o editura in capitala Bavariei. Dupa o vreme, aparitiile revistei s-au rarit, apoi a disparut. "Reluand editarea revistei - scrie actualul ei director, Gheorghe Sasarman - ne propunem sa oferim o tribuna privilegiata creatorilor din afara tarii, atat celor care se exprima in limba romana, cat si celor care, desi de alte etnii sau idiomuri, continua a se raporta in opera lor la fosta patrie comuna. (...) Fiind vorba de o publicatie anuala, am dori sa oglindim in chip exemplar tot ce se produce mai bun, in decurs de un an, in felurite domenii de creatie, singurul nostru criteriu de selectie fiind dictat de exigente literare, estetice." Coordonarea literara este asigurata de Gelu Ionescu, coordonarea artistica de Radu Anton Maier.
Dupa firestile saluturi de inceput ale dr. H.C. Susanne Kastner, vicepresedinta a Bundestagului German, si Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe al Romaniei, revista de peste 350 de pagini publica poezie, proza, fragmente de roman, interviuri, eseuri. Multe dintre numele care semneaza in acest prim numar sunt cunoscute pe toate meridianele: George Banu, Hans Bergel, Pavel Chihaia, Dan Culcer, S. Damian, Liviu Georgescu, Gelu Ionescu, Bujor Nedelcovici, Constantin Virgil Negoita, Ioan-Aurel Pop, Gheorghe Sasarman. Revista cuprinde un grupaj in memoriam Rolf Bossert. Mai semneaza: Carmen-Francisca Banciu, Alina Cozan, Theodor Damian, Ion Dumitru, Andrei Fischof, D