foto: EvZ
George Maior sustine ca, in dosarul "Energia", aceleasi rapoarte au ajuns si la presedinte, si la premier si ca nu este problema SRI ce a dedus fiecare din aceste informatii.
Razvan Ionescu: Cum ati gasit SRI: un pic mai bine sau un pic mai rau decat va asteptati?
George Maior: Ceva mai bine decat ma asteptam, dar departe de ceea ce as vrea sa fie peste cativa ani.
Ioana Lupea: Era un post la care v-ati gandit. Ati discutat vreodata cu PSD ca, in situatia in care va castiga alegerile, sa fiti seful SRI? Ma gandeam la zona Apararii.
R.I.: Cum merge relatia cu Traian Basescu?
G.M.: Este o relatie buna cu presedintele din punctul de vedere al misiunilor pe care le are SRI. Apropo de toate aceste dezbateri, aceste judecati emise cu prea multa lejeritate intelectuala: exista o independenta clara a SRI, serviciul nu poate fi fortat sa faca anumite lucruri nici de prim-ministru, nici de presedinte.
R.I.: Cat timp credeti ca ii trebuie unui sef de serviciu secret sa simta ca si-a dus planul pana la capat? Pentru unii au fost treizeci de ani, pentru altii patru?
G.M.: Un termen rezonabil, observat si in activitatea altor sefi de servicii, e cam de patru-cinci ani. Ai posibilitatea sa formulezi o politica a secretelor pe care orice serviciu o face in apararea securitatii nationale, o viziune de transformare a serviciului pe care ai timp sa o implementezi, capatand si experienta.
I.L.: Care sunt principalele directii de reforma in SRI?
G.M.: Toate serviciile trec, dupa terminarea Razboiului Rece, printr-un proces de reforma organizationala si a misiunilor. Se trece de la un sistem foarte rigid, piramidal, la unul flexibil, bazat pe autonomie decizionala, astfel incat noile riscuri sa fie mai bine contracarate.
Sunt riscuri transnationale, ca terorismul si neoterorismul, incep pe un te