Piata locala de servicii de securitate a datelor a crescut anul trecut cu 29,3% la 8,76 milioane de dolari (6,7 mil. euro), fata de 2005, conform unui studiu realizat de compania de analiza International Data Corp. (IDC).
Solutiile software antivirus au dominat piata locala, generand 63,3% din vanzarile totale de aplicatii de securitate, conform datelor prezentate de oficialii IDC.
Totodata, in 2006, solutiile software de management al vulnerabilitatilor si securitatii IT au avut o pondere de aproximativ 6% din totalul vanzarilor de software de pe piata locala. Aceste aplicatii asigura un grad superior de protectie al sistemelor IT fata de un soft antivirus.
Piata de solutii de securitate IT din Romania prezinta, conform IDC, o cerere slaba pentru magementul identitatii, fiind in special focalizata pe investitii in segmentul de securizare a continutului si antivirus.
"Valoarea investitiilor in solutii de tip antivirus din Romania este la un nivel destul de inalt fata de tarile din Europa de Vest, ceea ce inseamna ca Romania este in stadiul de dezvoltare. In tarile din vest s-a ajuns la un grad ridicat de dezvoltare si de aceea se incearca consolidarea infrastructurilor, ceea ce presupune investitii mai mari in managementul vulnerabilitatilor", a declarat Thomas Vavra, director de cercetare software la IDC pentru Europa Centrala, Orientul Mijlociu si Africa (CEMA).
Anterior, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, a declarat ca in perioada 2007 - 2013 vor fi disponibile fonduri europene de circa 336 de milioane de euro pentru finantarea proiectelor locale de IT.
Vavra e de parere ca, in prezent, in cadrul unei companii, circa 70% din amenintarile informatice sunt generate de factori interni, precum distribuirea neautorizata, cu sau fara voie, a informatiilor digitale. Totodata, oficialul IDC subliniaza ca se