Din presedinte "jucator" Traian Basescu a devenit omul-orchestra, care "tematizeaza" toate partiturile. Popularitatea sa a atins apogeul. Mai intai a dovedit ca este stapanul orchestrei, mai apoi ca o poate substitui: are atarnate de gat muzicutele, clarinetele, trompetele; in maini tine acordeonul, vioara, chitara; cu picioarele bate tobele. Omul-orchestra stie cand sa impuna "partiturile": teme de discutie preferate - consilierii pesedisti, anticipatele, tunsul suvitei, nenorocirile pluviale, unicameralul s.a.m.d.
Basescu-orchestra nu poate fi excedat fonic, tirul este necrutator, amenintator, frust - pe placul romanilor. Stie sa combine gesturile simbolice cu cele relaxate. Creeaza crize pe care le rezolva singur. Orchestreaza autoritatile locale, guvernul, serviciile secrete, partidele, revelioanele, reparatia podurilor.
Toata lumea a stat ca pe jar sa auda mesajul lui Basescu in Parlament si se astepta la ceva "dur". Presedintele a lovit insa unde toata lumea se asteapta mai putin. A luat prin surprindere clasa politica detonand alt referendum. A ramas consecvent principiului pe care si-a construit cariera politica: actiuni si lovituri fara echivoc. Basescu nu si-a retras acuzatiile, nici scuze prezidentiale, nici justificari, ci noi acuze. Merge inainte, indiferent ce doreste o anumita parte a clasei politice. Aici presedintele nu intelege ca e nevoie si de un pas inapoi, cat de mic, altfel ramane prizonierul propriului sau mit.
"Scuzele" pe care le asteaptau "stimatii parlamentari" au fost expediate in cateva cuvinte - am considerat corecta relatia mea cu Parlamentul, dar ati exagerat ca m-am referit la politicienii care fac legi pentru infractori, m-am gandit nu numai la parlamentari, chiar si la consiliile locale. Legile nu se fac insa la consiliile locale. çn rest, printr-un discurs taios, presedintele a sters pe jos cu clasa politica: legi r