Goethe a renuntat la Verona pentru Torbole acum mai bine de doua secole, iar Dante i-a dedicat cateva versuri in Divina Comedie. Aceasta mica asezare renascentista pare sa-si fi pastrat sarmul, pentru ca nici turistii de astazi nu sunt mai putin impresion
Capitala zonei Trentino - orasul Trento - este o pata de culoare renascentista in arcul Alpilor. O zona care reuseste mereu sa surprinda prin forme si arhitectura, dar care pastreaza o relatie foarte stransa cu traditia.
Trento este asezat intr-o vale imensa, unde raurile Fersina si Avisio se unesc cu raul Adige (al doilea cel mai mare al Italiei). Orasul este inconjurat de munti ca Vigolana (2.150 m), Monte Bondone (2.181 m), Paganella (2.124 m), Marzola (1.747 m) si Monte Calisio (1.096 m). Nici lacurile nu lipsesc - Caldonazzo, Levico, Garda si Toblino sunt adevarate capodopere ale naturii.
Originile acestei asezari sunt foarte controversate. In timp ce unii sustin ca dateaza din timpuri foarte stravechi, altii cred ca orasul s-a nascut nu mai devreme de secolul 4 I.Ch. Desi ocolit de turisti in marea majoritate a timpului, Trento are multe frumuseti de oferit, de la monumente, arhitectura de influenta renascentista si germanica, istorie, cultura si, evident, partii de schi. Centrul orasului este mic, populat de cladiri medievale si renascentiste, restaurate sau nu, zugravite in nuante pastelate si cu balcoane de lemn. O parte din vechiul zid medieval care inconjura localitatea mai poate fi inca observat in Piazza Fierra, langa turnul circular. Demult, aceste ziduri protejau orasul si erau legate de Castello del Buonconsiglio.
Monumentele sunt o delectare pentru acei turisti care se aventureaza in zona. Duomo (Catedrala Sfantului Virgiliu), un edificiu romano-gotic din secolul 12, este construit pe ruinele unei vechi biserici. Piazza Duomo, situata de o parte a catedralei,