Salutul lui Kim Jong-Il
Coreea de Nord a marcat, vineri, cea de-a 65-a aniversare a „iubitului conducator” intr-un context international mai relaxat dupa ce a acceptat oprirea programului sau nuclear. Liderul nord-coreean Kim Jong Il, considerat ultimul dictator stalinist al lumii, a ajuns la putere in 1994, dupa moartea tatalui sau, Kim Il-sung.
Agentia oficiala de stiri a regimului de la Phenian anunta ca sarbatoarea a fost marcata in Laos, Nepal si India, prin proiectii de filme coreene, prezentari de carti, parade si expozitii. Asa cum se obisnuieste, mii de cupluri au dansat in piata principala din capitala, in costume traditionale.
Cei 23 de milioane de nord-coreeni, victime ale unei penurii cronice de alimente, au primit ratii pe o luna intreaga, cu aceasta ocazie.
"Ni s-au dat alcool, bere si dulciuri", spune fericit un nord-coreean. Sarbatoarea nationala este si o ocazie de reuniuni si mese in familie. Coroane de flori au fost depuse in fata unei statui gigantice a lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord comuniste, care a murit in 1994.
La cateva zile dupa acordul de la Beijing, prin care Phenianul promite ca va incepe dezafectarea instalatiilor sale nucleare, insistentele responsabililor tarii s-au unit intr-o scrisoare comuna pentru a-i cere lui Kim Jong-il sa-si continue guvernarea in vederea construirii "unui stat socialist puternic".
"Soldatii si intreaga Armata a Poporului, precum si populatia, vor ramane in stare de alerta pentru a face fata manevrelor imperialistilor americani", potrivit scrisorii. "Daca inamicii indraznesc sa declanseze razboiul, ne vom mobiliza tot potentialul de lupta si ii vom zdrobi fara mila, realizand opera istorica a unificarii nationale", se specifica in mesaj.
Statuia lui Kim Il Sung
Liderul nord-coreean sarbatoreste implinirea celor 65 de ani in