Majoritatea femeilor din orasul carasean Otelu Rosu au plecat la munca in strainatate. si asta, deoarece in localitatea, situata pe drumul ce leaga municipiul Caransebes de Hateg, nu mai gasesc nici un loc de munca. Pana acum cativa ani, oamenii lucrau in cadrul combinatului siderurgic, unul dintre cele mai vechi din tara si din Europa de Sud-Est, care le asigura traiul de zi cu zi. Practic, nu exista familie care sa nu aiba un membru angajat in uzina.
Odata cu privatizarile esuate insa, viata celor 12.000 de locuitori ai orasului s-a schimbat radical. Peste 2.000 de oameni si-au pierdut locurile de munca, dar si speranta zilei de maine, intrucat, in afara sectorului bugetar si a catorva buticuri, piata muncii este slab reprezentata.
Nici chiar reluarea activitatii la combinat, unde acum lucreaza doar 350 de persoane, nu a avut darul de a-i bucura pe fostii siderurgisti. Cand totul parea sumbru, la orizont a aparut o oportunitate nesperata pentru femei: munca la negru in Germania.
La inceput a fost doar un simplu zvon. O localnica, de etnie germana, intermedia obtinerea unui loc de munca in Germania. "Oferta" era adresata femeilor ramase fara serviciu, dispuse sa ingrijeasca batrani la domiciliu. Castigul era unul atragator: intre 800 si 900 de euro lunar.
Intermediere pentru un job in Germania
Daca inceputul a fost greu, presarat cu multa neincredere, astazi afacerea merge ca pe roate, dovada ca aproape jumatate dintre localnicele orasului carasean au fost de cel putin doua ori la munca in Germania. Cele care au prins cheag si au invatat cat de cat limba acestei tari, lucreaza cate sase luni pe an peste granita.
"Totul este sa ai curaj", a spus una dintre cele care a lucrat in Germania. "La inceput, nici macar nu stiam sa spun «Gu