Muzeul Banatului din Timisoara se pregateste sa ofere publicului vizitator doua expozitii-surpriza. Dupa ani de "pribegie", tezaurul de la Sannicolau Mare, dar si platosa si sabia lui Pavel Chinezu, sunt pe cale de a reveni acasa. Deocamdata, insa, nu se stie daca valoroasele piese vor ramane definitiv in Banat, acolo unde le este locul, dar clar este ca ele vor putea fi in sfarsit vazute si de timiseni.
Directorul muzeului, Dan Leopold Ciobotaru, a facut deja demersuri pentru a readuce acasa celebrul tezaur de la Sannicolau Mare, alcatuit din 23 de piese confectionate din aur masiv, in greutate de 10 kilograme. Acesta a fost descoperit din intamplare de un paore banatean (taran), Nera Vuin, in anul 1799, pe cand sapa o groapa in curtea casei sale.
Tezaurul se afla acum in posesia Muzeului de Istoria Artelor din Viena (Austria). Piesele au fost atribuite de istorici hunilor, gepizilor, avarilor, cuturgilor, bulgarilor, pecenegilor, ungurilor sau romanilor si cronologic este datat intre secolele IV-XI.
Tezaur ajuns la sarbi
Cea mai plauzibila ipoteza este considerata cea a istoricului Mircea Rusu, care considera ca tezaurul a fost faurit in secolul al VIII-lea, in atelierele imperiale de la Constantinopol, si daruit unor conducatori de catre imparatul Constantin al V-lea. Copii galvano-plastice ale vaselor gasite la Sannicolau Mare s-au aflat in colectia Muzeului Banatului pana in 1919, cand, alaturi de alte obiecte, au fost rechizitionate de reprezentantii unei comisii militare sarbe.
In perioada interbelica au fost facute demersuri diplomatice pana la nivelul ministrilor de externe ai celor doua tari pentru recuperarea pieselor respective, dar ele nu s-au mai intors in tara. Colectia, ce contine cani, fructiere, pahare, cupe sau potire, este considerata una dintre cele mai importante tezaure de la inceputul evului mediu european.