Precipitatiile cazute zilele trecute, desi foarte mici cantitativ, intre 4 si
6 litri pe metrul patrat, au adus, totusi, o gura de oxigen culturilor semanate in toamna anului trecut. Bura de ploaie a revigorat plantele si a adus o raza de speranta producatorilor agricoli si specialistilor locali.
"Dupa controalele pe care le-am facut in teritoriu inainte de zapada, ne ingrozisem pur si simplu. Cel putin griul si orzul, pe anumite zone, incepusera sa se usuce. Dupa topirea zapezii am constatat ca plantele au reactionat imediat, au dat radacinute noi care s-au extins doar in portiunea in care a patruns apa, citiva centimetri in adincime. In plus, erau multe boabele neincoltite. Dupa zapada ele au germinat, iar acum, dupa ploaie, am fost din nou si am vazut ca au inceput sa rasara. Totusi, se vede clar, culturile sufera, frunzele sint galben - rosiatice, tocmai din cauza lipsei acute de precipitatii. Si trecerile bruste de la temperaturi ridicate la temperaturi scazute, pentru ca am avut si diferente semnificative intre zi si noapte, sau de la o zi la alta, au produs un stres", a precizat Violeta Popescu, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, sefa Unitatii Fitosanitare.
"Ne asteptam la o explozie de daunatori"
In opinia specialistilor fitosanitari, temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor vor avea repercusiuni pe tot parcursul anului, cu atit mai mult cu cit si vara se anunta fierbinte si secetoasa. "Ce este foarte ingrijorator, este ca temperaturile acestea ridicate din timpul iernii vor favoriza o explozie de daunatori. Ne asteptam la modificari esentiale in ciclul biologic al insectelor, la ceva surprize din partea bolilor. Nu stim exact ce surprize ni se rezerva pentru ca, de regula, in anii secetosi daunatorii isi fac de cap, bolile dec