Momentul prezentarii mesajului presedintelui Basescu in Parlament a ilustrat perfect separatia totala - pana la divort si dispret reciproc - a puterilor in stat.
PSD, PRM si PC s-au regrupat la Palatul Victoria in jurul premierului Tariceanu unde au convenit atat asupra strategiei post-aderare cat si asupra strategiei antiprezidentiale propunand amanarea alegerilor europarlamentare in favoarea referendumului anti-Basescu: "sa scapam de el, a zis Vadim, ca sa fie liniste in tara si in Europa".
Si sa nu mai sufle nimeni in fata spitalului de tribuni, spioni si hoti. Parlamentul insusi a marcat ostilitatea fata de presedinte prin absenta ostentativa a presedintilor celor doua camere: dl Vacaroiu a plecat in Franta iar dl Bogdan Olteanu a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile constitutionale preferand prezenta in fata camerelor tv.
Asteptat cu interes sporit mai ales dupa executia dnei Macovei in Senat, discursul presedintelui a fost scurt si cuprinzator. Presedintele nu si-a cerut scuze (nici n-avea de ce) fiindca "exista politicieni care fac legi pentru infractori". In fond, cei care ar trebui sa-si ceara scuze sunt politicienii respectivi.
In opinia presedintelui, acestia au blocat reforma clasei politice aducand-o in "punctul critic" al unor "coalitii transpartinice" care sfideaza si tradeaza interesul public. Tabloul clasei politice este corect - desi opozitia a obiectat ca din el lipseste seful promotiei, adica presedintele. Asa este.
Dar de unde sa apara in politica Fat Frumos curat si necontestat? Daca-i curat, n-are bani de campanie si nici sprijinul serviciilor secrete, daca-i decent n-are audienta si nu-l voteaza nimeni. Bomboana de pe coliva clasei politice a venit la final cand presedintele a anuntat declansarea unui referendum pentru votul uninominal. Mai pe sleau: cui pe cui se scoate.
@N_