Intr-un interviu acordat Jurnalului National patronatul farmacistilor independenti arata cine face politica sanitara in Romania. Conflictul dintre farmacisti si institutiile statului, in speta Ministerul Sanatatii, este de notorietate. Unii spun ca acest conflict, sub actuala guvernare, s-a acutizat. Pentru a lamuri cateva nuante ale acestui razboi, care pare fara sfarsit, ne-am adresat reprezentantului Patronatului Farmacistilor din Romania, avocatul Arin Alexandru Avramescu.
Jurnalul National: Domnule avocat, este o criza reala a medicamentelor sau un scandal la moda? Arin Alexandru Avramescu: Nu exista o criza a medicamentelor. Sistemul din care facem toti parte, fie ca suntem asigurati, medici, farmacisti sau reprezentanti ai autoritatilor - este bolnav. Furnizarea de medicamente este insa barometrul care da masura gradului sau de imbolnavire.
Din declaratiile ministrului Sanatatii si ale reprezentantilor Casei de Asigurari de Sanatate lucrurile nu par sa stea rau. Cum va explicati diferenta de pareri? Declaratiile publice sunt intotdeauna optimiste. Din discutiile private afli insa ca esti in mijlocul unui razboi care nu are nimic de a face cu grija afisata pentru cel bolnav. Am luptat inainte de emiterea pachetului de legi ale sanatatii pentru elaborarea si cuprinderea in pachet a Legii farmaciei. Eram ultima tara din Europa care nu avea o astfel de lege. Din pacate, suntem inca in aceeasi situatie. Ministerul Sanatatii a decis inexplicabil eliminarea acestei legi din lista propusa initial.
Mecanism periculos Este un substrat al omisiunii? Legea farmaciei tine de politica sanitara a unei tari. In lipsa ei, circuitul medicamentului va fi cel pe care il vor dori grupurile de interese, ca sa folosesc un termen la moda. In lipsa ei, medicamentul va fi in continuare o marfa, iar romanii se vor indopa cu pastile pe care firmele de medicamen