Evolutiile geopolitice actuale, cresterea preturilor la materiile prime energetice si cererea bijutierilor au determinat o majorare a pretului unciei de aur, care a atins, dupa mai bine de sase luni, pragul de 670 dolari. In ultimele doua saptamani cresterea preturilor a fost de 3,2%, investitorii continuand sa fie interesati de un „refugiu" intr-o perioada in care moneda americana se afla in declin comparativ cu celelalte monede importante.
Vinerea trecuta pe piata londoneza uncia de aur s-a stabilizat la cele doua fixinguri la 665 dolari, pentru ca in Japonia, pe Tokyo Commodity Exchange, pretul futures cu scadenta decembrie 2007 sa fie stabilit la 2.584 yeni (673 dolari/uncia). Scaderea din Japonia s-a datorat perspectivelor referitoare la faptul ca Banca Centrala ar putea sa decida o crestere a dobanzii de la 0,25 la 0,50%.
La New York Mercantile Exchange pretul unciei cu scadenta aprilie a fost stabilit la 672,80 dolari, dupa ce miercuri urcase la 676,60 dolari.
In opinia analistilor metalul galben isi mentine trendul ascendent, inceput in 2002, ei luand in calcul perspectivele unei deprecieri importante a monedei americane fata de cea europeana. Ramane de vazut ce se va intampla in momentul atingerii pragului de 700 dolari (reamintim ca maximul anului trecut, atins in mai, dupa 26 de ani, a fost de 730,40 dolari). Atingerea acestui prag ar putea declansa ordinele de vanzare, speculatorii dorind sa profite de cresterea constanta, de la inceputul anului, a aurului, cu peste 60 dolari, si sa isi marcheze profiturile.
Evolutiile geopolitice actuale, cresterea preturilor la materiile prime energetice si cererea bijutierilor au determinat o majorare a pretului unciei de aur, care a atins, dupa mai bine de sase luni, pragul de 670 dolari. In ultimele doua saptamani cresterea preturilor a fost de 3,2%, investitorii continuand sa fie interesati