Activitatea mineritului din judetul Maramures a fost paralizata din cauza ca Garda de Mediu nu permite companiei care detine exploatarile, respectiv "Remin" SA Baia Mare, sa continue depozitarea sterilului pe vechile halde de steril, care nu mai prezinta siguranta.
seful Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a acuzat societatea responsabila de inchiderea minelor, SC "Conversmin" SA, de incalcare a legii si a refuzat orice concesie pentru "Remin".
Din cauza faptului ca prima firma nu a amenajat in judet nici un depozit de steril (halda) autorizat de autoritatile de mediu, activitatea celor cinci unitati miniere din judet, considerate profitabile, este paralizata.
Avertismentul "gardianului sef"
In cadrul dezbaterii pe tema inchiderii unor companii miniere, initiata de prefectul de Maramures, Bondi Gyongyike, Silvian Ionescu i-a acuzat pe reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC), care are in subordine firma "Conversmin", ca incerca "negocierea legislatiei europene".
Acesta i-a avertizat, totodata, pe directorii din minerit ca sunt pasibili de "privatiune de libertate intre cinci si sapte ani sau amenzi intre 300.000 si un milion de euro" in caz ca nu se conformeaza normelor impuse de UE.
Cu toate ca specialistii de la "Conversmin" au explicat participantilor la dezbateri ca interdictia de a continua depozitarea sterilului pe haldele existente duce, inevitabil, la o poluare mai mare a solului, seful Garzii Nationale de Mediu nu le-a acordat nici o concesie.
Singura solutie pentru repornirea activitatii de exploatare in cele cinci unitati profitabile din Maramures este amenajarea unui iaz de decantare.
Silvian Ionescu a spus ca vechile halde sunt protejate doar cu niste "impletituri din lemn" si ca se mentine pericolul unui nou accident ecologic. De asemenea, prefectul Bondi a me