Cei care citesc zilnic ziarele, care urmaresc constiincios puzderia de dezbateri gazduite seara de seara, pina spre miezul noptii, mai ales de catre televiziunile de stiri sau parcurg listele de discutii de pe Internet asociate canalelor media sau independente (precum HotNews.ro) pot avea senzatia ca toata Romania e conectata la criza politica care se consuma de citeva saptamini, la cote
incendiare, in spatiul public. In realitate lucrurile stau insa diferit. Spectatorii care participa cu adevarat la aceste adevarate show-uri mediatice sint relativ putini. Doar citeva sute de mii. Iar o parte dintre ei sint chiar parte a bataliei, sint actori politici, din afaceri sau din administratie, direct interesati de rezultatul confruntarii.
Omul obisnuit de pe strada, adica cea mai mare parte a electoratului, are cu totul alte subiecte cu care isi bata capul. Dupa cum chiar si pentru o parte importanta a celor din mediul de afaceri prioritare sint alte preocupari.
Sigur, cea mai mare parte a populatiei are informatiile de baza: Tariceanu se se afla in conflict cu Basescu, PSD vrea sa-l suspende pe presedinte, Vadim s-a dat in spectacol in Parlament cind s-a citat raportul de condamnare a comunismului. Dar asta doar in plan general.
La nivelul opiniei publice nuantele se pierd. O parte a romanilor sint cu totul pasivi. Nu-i intereseaza aproape nimic dincolo de universul lor imediat. Asa se intimpla mai peste tot in lume, si inca in proportie sensibil mai mare in tarile cu democratie asezata. Ceilalti se plaseaza in functie de simpatii , antipatii sau perceptii generale in tabara pro-Basescu sau anti-Basescu.
Pentru primii, care formeaza conform sondajelor o majoritate consistenta, presedintele este atacat de mafie, adica de o coalitie a oligarhiei de afaceri, care controleaza si o buna parte din presa, si a politicien