Pretul este principalul criteriu luat in calcul in momentul in care se achizitioneaza o locuinta. Confortul trece pe planul al doilea.
Apartamentul spatios si casa cu o curte mare nu sint cautate de romanii cu venituri medii, care reprezinta grosul cererii de pe piata imobiliara. Daca in urma cu zece ani apartamentele la bloc, celebrele „cutii de chibrituri“, erau un motiv de ironie si reprezentau cea mai proasta varianta de locuit, acum sint la mare pret.
Romanii prefera locuintele mai mici, care sint mai ieftine si a caror intretinere presupune costuri mai mici. Si preocuparile investitorilor s-au schimbat. Au aparut vile noi cu suprafete mai mici si curti in care sa incapa doar masina si gratarul, iar pe piata apartamentelor se asteapta sa apara oferte de locuinte cu suprafete mai mici si finisaje de o mai slaba calitate.
In ceea ce priveste apartamentele vechi, se constata o crestere a cererii pentru locuintele confort II. Nici calitatea finisajelor nu mai reprezinta un motiv de entuziasm pentru cumparatori. Toate acestea sint o consecinta a cresterii preturilor.
Vechi si mici
Scumpirea apartamentelor din blocurile vechi a facut ca principalul criteriu al celor care cumpara astfel de locuinte sa fie pretul, nu calitatea finisajelor sau imbunatatirile aduse de proprietari. Se cauta apartamente mici. „Cel mai mult se cauta apartamentele cu doua camere si garsonierele“, spune Dan Titel, managerul agentiei Domus Imobiliare.
Chiar daca bancile acorda credite mai usor, se cauta apartamente ieftine, deoarece veniturile celor care vor locuinte in blocuri vechi sint destul de mici. „Banii nu sint multi, iar pentru a obtine creditul trebuie sa se incadreze intr-un anume procent din salariu pentru care se poate indatora.
Cauta o locuinta pe care sa si-o permita, chiar daca este mai mica“, spun