Guvernul va semna, in luna aprilie, cu companiile din sectorul energetic acordul referitor la plata unei contributii, trimestriale, pe o perioada de trei ani, intr-un fond destinat subventionarii facturilor familiilor cu venituri reduse, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. "Deocamdata stabilim cine vor fi platitorii, cui ne adresam. In mod cert vor fi cei care exploateaza resurse", a declarat Vladescu.
Potrivit lui Vladescu, va fi vorba despre o contributie benevola din partea companiilor, iar negocierile vor tine cont atat de interesul statului - mentinerea pretului la componentele energetice pentru persoanele cu venituri reduse - cat si de cele ale firmelor, indiferent ca vor fi de stat sau cu capital privat. "Nu este o taxa fixa clara pe produse. De aceea va fi o negociere cu companiile. Interesul statului este sa mentina pretul la componentele energetice, ca oamenii sa aiba asigurata incalzirea fara sa plateasca mai mult. Va fi un mixt pentru ca unele persoane folosesc gaze naturale, altele energie termica, iar unele energie electrica", a spus Vladescu. Ministrul Finantelor a afirmat ca exista acordul de principiu al tuturor companiilor de a contribui la acest fond de solidaritate.
Subventie catre cetatean
In privinta modalitatilor de aplicare a subventiilor, Vladescu a spus ca se va prefera subventionarea cetateanului si nu cea directa catre centrale. "Poate i se va plati cetateanului o cota din factura. Nu cred ca vor primi banii direct, pentru ca noi trebuie sa ne asiguram ca omul primeste energie si nu bani", a explicat Vladescu. Contributia companiilor ar putea fi trimestriala si pe o perioada de trei ani.
"Cred ca vom aplica un sistem trimestrial, mie mi se pare echilibrat. Iar in privinta perioadei, eu voi propune trei ani. Totusi, nu poti sa le ceri o taxa care va duce la disparitia profitului sau c