Consiliul Secuiesc – Scaunul Orbai, reprezentand zona orasului Covasna, a decis ca in perioada 17-25 februarie sa organizeze, in cele 17 localitati din mediul rural din zona, un referendum neoficial pe tema autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. In orasul Covasna, referendumul va incepe in 25 februarie.
Presedintele Consiliului Secuiesc – Scaunul Orbai, Ferencz Botond, a declarat, astazi, ca datele au fost centralizate, pana aseara, pentru sapte localitati din zona, iar peste 99% dintre votanti s-au pronuntat in favoarea autonomiei.
In Borosneu Mic prezenta la vot a fost de 80,3%, iar toti cei 246 votanti s-au pronuntat in favoarea autonomiei. In Dobolii de Sus prezenta la vot a fost de 54,48%, toti votantii exprimandu-se pentru obtinerea autonomiei. In Tufalau, prezenta la vot a fost de 62,95% si a existat doar un singur vot impotriva autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, iar in Surcea, Tamasfalau, Telechia si Pachia prezenta la vot a fost intre 62% si 74% si toti votantii au raspuns cu DA la intrebarea: "Dvs. ca locuitor a localitatii ... doriti ca Tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si aceasta localitate sa faca parte integranta din acest tinut?".
Consiliul Secuiesc- Scaunul Bradut-Miclosoara, reprezentand zona orasului Baraolt, a fost primul din judetul Covasna care a decis organizarea referendumului neoficial pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc. Referendumul a inceput in decembrie anul trecut in cele 20 de localitati din zona orasului Baraolt. Aici, din cele 17.945 de persoane cu drept de vot, 12.140 si-au exprimat opinia, astfel ca prezenta la vot a fost de 67,65%. Din cei 12.140 de votanti, 12.082 (99,52%) au raspuns favorabil, 44 de persoane au fost impotriva obtinerii autonomiei, iar 14 voturi au fost anulate.
Pe 10 februarie, referendumul neoficial a inceput si in cele 43 de localitati d