Restul capitalului social va fi asigurat din credite
Ponderea fiecarui actionar, determinata prin negociere
Atragerea de investitori pentru construirea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda se va face prin intermediul unei societati comerciale nou infiintate, care va functiona ca un producator independent de energie electrica, se arata in proiectul de Hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului.
Investitorii interesati trebuie sa asigure participarea cu numerar la capitalul social al societatii nou constituite, dar nu cu mai putin de 50 milioane de euro, urmand ca ponderea fiecarui actionar in societate sa fie determinata pe baza de negociere si aprobata prin actul normativ de constituire a noii societati.
Investitorii selectati, dupa ce vor depune oferte angajante, vor participa la infiintarea unei companii cu capital mixt pentru constructia, dezvoltarea si operarea reactoarelor trei si patru, denumita "compania de proiect".
Fiecare investitor va trebui sa contribuie cu minimum 50 milioane de euro, in numerar, la capitalul social al companiei de proiect, restul fiind asigurat prin credite. Noile unitati vor avea fiecare o putere instalata de 720 MW.
"Aceste societati vor plati si prelua energia electrica de la societatea comerciala nou infiintata si, la randul lor, vor deveni fie furnizori de energie electrica pe piata, fie vor utiliza energie electrica pentru nevoi proprii", se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.
Nuclearelectrica a investit deja 250 mil. euro
Nuclearelectrica va contribui la capitalul social al societatii cu activele existente la Unitatile 3 si 4, precum si cu contravaloarea lucrarilor si serviciilor pregatitoare - studii, documentatii de proiectare, autorizatii, licente. De asemenea, Nuclearelectrica va suporta cheltuielile privi