Salata de orez cu sos vinegreta.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez cu bob lung, sare, piper negru macinat, 1 ardei gras verde, curatat si taiat cubulete, 4 linguri ceapa tocata, 2 catei de usturoi taiati marunt, 3 linguri patrunjel verde tocat, 50 g samburi de nuca taiati marunt, 1/8 l sos vinegreta, zeama de lamaie, circa 12 frunze de salata verde.
Mod de preparare:
Se pun pe foc 2,5 l de apa cu sare si cand clocoteste puternic, se toarna orezul in ploaie, astfel ca apa sa nu se opreasca din fiert. Se amesteca o data, ca sa nu se prinda de fund boabele de orez, si se lasa sa fiarba 30 de minute, pana ce este patruns, dar nu moale. Se scurge printr-o sita, se clateste bine cu apa fierbinte si se scurge din nou.
Se amesteca orezul, ardeiul, ceapa, usturoiul si patrunjelul verde, se adauga nuca si sosul vinegreta si se pune salata la rece.
Se scoate salata din frigider, se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie si se serveste intr-un castron "tapetat" cu frunze de salata. Salata poate fi eventual garnisita cu sferturi de rosii si de oua fierte tari (facultativ).
Orez cu dovlecei si rosii
Ingrediente: 350 g orez cu bobul lung, 1/2 ceapa verde tocata marunt, 75 g margarina, 425 ml zeama fierbinte de legume (Knorr +apa), 1/2 lingurita cimbru uscat, sare, piper negru macinat, 2-4 dovlecei mici, 2 rosii mici.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se spala orezul, se scurge si se zvanta cu hartie absorbanta.
Se rumeneste ceapa intr-o forma termorezistenta impreuna cu
25 g de margarina si se prajeste pana ce incepe sa se rumeneasca. Se adauga orezul, se caleste amestecand intruna, pana ce isi schimba culoarea, dupa care se stinge cu zeama de legume si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru.
Se acopera vasul cu un capac, se da orezul la cuptor si se lasa sa fi