Societatea comerciala "Forestsib" SA Sibiu, una dintre cele mai mari din Romania in domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului, se afla in faliment cu datorii de peste 200 de miliarde lei vechi.
Atat Tribunalul Sibiu, unde a fost judecat procesul de lichidare judiciara a firmei, cat si Curtea de Apel Alba Iulia au hotarat ca pe langa activele "Forestsib" SA, care nu valoreaza mai mult de 1,5 miliarde lei vechi, creditorii trebuie sa-si recupereze banii si de la firmele la care compania este actionar.
Cel mai important creditor al societatii sibiene este Ministerul Finantelor, prin Directia Generala de Finante Publice Sibiu - cu 189 miliarde lei vechi, urmata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - cu 11,7 miliarde, si firma «Romita» SRL Cluj - cu ceva mai mult de 8 miliarde lei.
Inceputul sfarsitului pentru «Forestsib» SA a fost anul 2001, cand, dupa privatizare, in urma unui control al Finantelor, valoarea datoriilor s-a dublat. Societatea a ajuns, astfel, cel mai mare datornic al judetului.
Datele de la Ministerul Finantelor arata ca, in 2004, "Forestsib" SA avea datorii de 208 miliarde lei si pierderi de 11 miliarde.
Tribunalul Sibiu a deschis procedura insolventei "Forestsib" SA in 11 aprilie 2005, la inceputul lui 2003, firma fiind radiata. In acelasi timp, la Bucuresti era infiintata "Forestsib" SA, practic, aceeasi societate.
Aceasta firma a desfasurat activitate doar pana in februarie 2005, cand a fost, de asemenea, radiata, iar activitatea a fost din nou transferata la Sibiu, iar falimentul declarat a scos la licitatie toate bunurile firmei.
Grupul bucurestean a infiintat doua firme comerciale cu obiect similar de activitate - "Fortis" SA si "Alfor" SA - care au inceput sa functioneze pe activele fostei "Forestsib".
Instantele din Sibiu si Alba Iulia au "transat" dosarul falimentului in f