OMG, o problema inca sensibila pentru RomaniaFoto: foeeurope.org
Organismele Modificate Genetic (OMG). Un subiect delicat in UE, dar si in Romania. Dupa ce HotNews.ro a demonstrat ca Romania nu are inca un laborator care sa detecteze OMG-urile, o noua lacuna iese la iveala.
Un Registru National care sa cuprinda absolut toate informatiile din domeniu si care trebuia sa fie gata la 16 februarie, nu inca nu este functional. Iar autoritatile tac malc.
Registrul national al informatiei cu privire la modificarile genetice din organismele modificate genetic (OMG) si transmiterea informatiei catre Comisia Europeana trebuia sa fie infiintat de Agentia Nationala de Protectia Mediului (ANPM) si sa devina operational acum cateva zile. Mai precis, pe 16 ianuarie.
Nimeni nu poate accesa deocamdata datele din acest document, intrucat autoritatile nu au reusit sa centralizeze toate informatiile la timp.
Registrul national al informatiei cu privire la modificarile genetice din OMG trebuia sa fie gata in 30 de zile de la data publicarii Ordinului 55 din 16 ianuarie in Monitorul Oficial. El face parte din categoria de reguli europene din domeniul protectiei mediului, pe care si Romania trebuie sa il respecte, avand statutul de tara membra a UE.
Insa, fie din cauza ca integrarea a prins nepregatite autoritatile romane, fie pentru ca lucrurile au mers greu, registrul nu poate fi accesat, asa cum trebuia, pe site-ul Agentiei Nationale de Protectia Mediului. Apelati telefonic de redactorii HotNews.ro, responsabilii cu realizarea registrului si cu publicarea lui pe internet nu au raspuns la telefon timp de o zi intreaga.
Registrul ar trebui sa contina „informatii cuprinse in notificari, cu privire la modificarea genetica din OMG, propuse pentru introducerea pe piata comunitara”, arata Biroul de Presa al Ministerului Medi