Romania se confrunta astazi cu doua certitudini. Prima este decalajul de competitivitate care ne separa de tarile Uniunii Europene, iar a doua este pregatirea medie a fortei de munca si exodul acesteia catre alte zone ale Europei unde salariile sunt mai mari. Pe langa acestea, ingrijoreaza si lipsa politicilor publice care sa vina in intampinarea acestor probleme care macina economia nationala.
Peste 3 milioane de romani muncesc in afara granitelor tarii, in vreme ce piata muncii interne se confrunta cu o criza de personal calificat. Sistemul de invatamant nu reuseste sa creeze resursele umane necesare pentru acoperirea nevoilor economiei romanesti. Mai putin de 10% dintre absolventi isi gasesc astazi un loc de munca conform pregatirii lor. Investitiile in capitalul uman din Romania sunt risipite pentru ca reforma sistemului de invatamant intarzie.
Avem nevoie de forta de munca calificata, dar facem prea putin pentru a o pregati. Piata muncii din Romania se confrunta cu un decalaj ingrijorator intre cerere si oferta. Mai mult de 20% dintre someri sunt tineri. Persoanele care au depasit 55 de ani reusesc cu greu sa isi gaseasca un loc de munca si sunt obligati sa se pensioneze inainte de vreme. De asemenea, sistemul de pensii este in criza si nu poate asigura un trai decent pentru cele 6 milioane de pensionari. Doua grupe importante de persoane, 25-30 de ani si peste 55 de ani, contribuie insuficient la acest sistem de pensii.
Mai mult, cercetarea din Romania este putin sustinuta si ineficienta. Pentru a ajunge la numarul de cercetatori specific statelor membre ale UE trebuie sa atragem de 20 de ori mai multi oameni in sistemul de cercetare. In prezent cercetatorii sunt lipsiti de motivatie si sunt slab remunerati pentru activitatea pe care o intreprind.
Politicile publice necesare pentru echilibrarea cererii si ofertei pe piata muncii lips