Taranii care produc tuica in gospodarii pentru propriul consum sau pentru a o vinde vor fi in vizorul comisarilor Garzii Financiare in perioada urmatoare. Adrian Cucu, seful acestei institutii, spune ca in perioada urmatoare subordonatii sai vor iesi la vanatoare de "evazionisti" cu cazane de tuica in batatura.
"Avem capacitatea sa desfasuram activitati de prevenire a evaziunii fiscale in domeniul producerii de bauturi alcoolice in instalatii de mica capacitate. Micii producatori vor trebui sa respecte normele in vigoare, in caz contrar urmand sa respecte rigorile legii", sustine comisarul-sef.
Si aici, insa, controalele vor fi facute selectiv, deoarece "nu exista forta pentru a monitoriza pe toata lumea".
Despre cum vor reusi comisarii Garzii Financiare sa depisteze fiecare taran care face tuica in curtea proprie, seful institutiei nu a oferit prea multe amanunte. In schimb,subordonatii sai stiu care sunt metodele care dau intotdeauna rezultate: "Va fi greu pana cand vom amenda primul producator de tuica care nu si-a declarat cazanul.
Pe urma, cu siguranta vom afla lista posesorilor de astfel de instalatii, deoarece cand primesti o amenda parca ai vrea sa nu fii singurul, mai ales ca si vecinii au ceva de ascuns", spune un comisar al Garzii Financiare, convins ca o astfel de metoda nu da gres niciodata.
Potrivit noului Cod Fiscal si normelor de aplicare a acestuia, producatorii de tuica trebuie sa se autorizeze, sa-si contorizeze cazanele, sa plateasca accize si sa depuna lunar o declaratie la Fisc, fie ca au activitate sau nu.
Regim fiscal discriminatoriu comparativ cu tarile UE
Micii producatori de tuica, rachiu si vinars sustin insa ca, spre deosebire de tara noastra, unele state din Uniunea Europeana, precum Germania, Franta sau Grecia, isi protejeaza micile distilerii prin subvent