Sicrie ecologice, dublate de cutii din zinc prevazute cu un epurator, saltele absorbante, haine biodegradabile si incaltaminte de unica folosinta, toate acestea vor face parte din trusoul celor dusi pe ultimul drum. Acestea sunt cateva din noile reglementari europene.
Prin rubrica “Europa pe intelesul tuturor”, va prezentam normativele europene pe care romanii trebuie sa le adopte. - Romanii nu mai au voie sa-si jeleasca mortii in case, trei zile, asa cum cere traditia, ci trebuie sa ii duca in capele special amenajate. ”Sa terminam o data cu toate astea, pentru ca exista riscul ca un cadavru sa imprastie tot felul de boli”, e de parere Anton Neagoe, patronul unei firme de pompe funebre.
Grosimea sicriului, minimum 3 centimetri -Antreprenorii vor avea voie sa vanda numai cosciuge cu o grosime de minimum trei centimetri. ”Fiecare bucata de lemn in plus costa, iar oamenii stramba din nas la preturi. Cel mai ieftin, care nu se mai poate folosi acum, costa trei sute lei”, spune nea Tony, specialistul in inmormantari. - Sicriul european va fi dotat cu epuratoare pentru filtrarea microorganismelor, care costa cel putin 100 €. Din sicriu nu poate lipsi salteaua absorbanta.
Nici transportul mortului la groapa - care trebuie sa aiba o adancime de cel putin 1,7 metri - nu va mai fi insotit de ritualul mostenit din mosi-stramosi. Preotii nu vor mai canta la capul defunctului, iar rudele si cunoscutii nu mai pot merge in spatele carutei, tractorului sau Daciei pe post de dric. Carul funebru trebuie sa fie autorizat. Inchirierea acestuia costa mai mult de 300 de lei.