Votul uninominal de care vorbesc toti politicienii cand vor sa intre in gratiile electoratului a devenit un amalgam de mituri prea putin explicate. In realitate, formula pentru care pledeaza majoritatea partidelor si societatea civila este cea a unui sistem mixt jumatate uninominal, jumatate pe liste de partid.
Romanii ar trebui sa hotarasca, prin referendum, daca vor sau nu vot uninominal. La prima vedere vor, dar ceea ce politicienii le spun ca este vot uninominal nu are legatura decat pe jumatate cu acest sistem electoral. Termenul de uninominal nu se refera nicidecum la un tip de vot, asa cum este el folosit, ci la un tip de circumscriptie. Mai exact, circumscriptia uninominala este cea care dispune de un singur mandat ce ii revine candidatului care intruneste cel mai mare numar de voturi.
UNINOMINALUL PUR. Ceea ce politicienii nostri numesc vot uninominal este de fapt o formula prescurtata si inexacta a formulei de sistem electoral majoritar uninominal. Exista trei tipuri de sisteme electorale: majoritar, proportional si mixt. Romania il aplica in momentul de fata pe cel proportional. Asta inseamna ca mandatele de parlamentar care revin unei circumscriptii electorale se impart proportional cu numarul de voturi pe care il obtine fiecare partid. Sitemul majoritar se bazeaza, in schimb, pe principul "Castigatorul ia tot". Mai exact, unei circumscriptii ii revine un singur mandat, si acesta este castigat de candidatul care primeste cel mai mare numar de voturi.
Sistemul este cel folosit in Romania pentru alegerea unui primar. Sistemul majoritar poate avea si o formula plurinominala, cu liste, in care pentru fiecare circumscriptie exista mai multe mandate de distribuit. Lista care obtine cele mai multe voturi ia toate mandatele. Scrutinul majoritar uninominal poate fi organizat intr-un tur sau in doua tururi.
VOTUL PREFERENTIAL. Conform acestu