Saptamana trecuta, paritatea euro/dolar a avut o evolutie apreciativa, moneda unica consolidandu-si pozitia peste pragul de 1,31 dolari.
Luni si marti, in lipsa unor date fundamentale importante, paritatea nu a depasit pragul de 1,3050 dolari. Miercuri, euro a trecut pragul de 1,31 dolari, pe care nu l-a parasit pana la sfarsitul saptamanii, cand tranzactiile pe pietele internationale au fost realizate la 1,3094 - 1,3147 dolari.
Conform graficelor, in acest moment, pragul de rezistenta pentru euro a urcat la 1,3351 dolari, fata de 1,32 dolari saptamana trecuta, in timp ce suportul a crescut la randul sau de la 1,27 dolari la 1,2962 dolari.
Cresterea euro, inceputa la jumatatea saptamanii, s-a datorat publicarii datelor privind deficitul comercial al SUA care s-a majorat anul trecut cu 6,5%, atingand un nou record de 763,6 miliarde de dolari. Acesta este al cincilea an in care deficitul comercial al SUA atinge o valoare record, iar acest lucru este cauzat de cresterea preturilor petrolului la nivel global inregistrate anul trecut si cresterii importurilor din China.
Au urmat declaratiile facute de presedintele Rezervei Federale Americane in fata Congresului. Ben Bernanke, care a precizat ca inflatia da semne de temperare, ceea ce ar echivala cu un status quo monetar. Analistii considera ca la intalnirea conducerii Fed de la finele acestei luni dobanda de referinta din SUA va fi mentinuta la 5,25%, dupa ce vinerea trecuta au fost publicate datele privind scaderea in ianuarie cu 14,3%, fata de decembrie, a numarului de santiere de locuinte noi, semn al reducerii pietei constructiilor din SUA. De asemenea, publicarea indicelui de incredere al consumatorilor, calculat de Universitatea din Michigan, a inregistrat un recul luna aceasta, el coborand de la 96,9 puncte in ianuarie la 93,3 puncte.
Daca Fed nu pare pregatita sa intervina asupra poli