- Economic - nr. 33 / 19 Februarie, 2007 In viitorul apropiat, produsele alimentare s-ar putea scumpi cu 5 procente. Cel putin in cazul de fata vinovat de aceasta majorare se va face _ declara presedintele Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, preluat de Mediafax _ Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru simplul motiv ca nu vrea sa renunte la taxele impuse firmelor din industria alimentara, taxe care, in opinia sectorului de profil, sunt neconstitutionale. Conform sindicatelor, taxele lovesc atat in consumator, cat si in patron. Ordinul 11, publicat pe 7 februarie a.c., al ANSVSA, se refera la controlul efectuat de inspectorii Autoritatii in unitatile din sectorul produselor alimentare de origine animala. Documentul stabileste ca abatoarele, unitatile de transare a carnii, firmele de procesare a carnii si laptelui, precum si cele care produc peste si produse din peste trebuie sa plateasca tarife cuprinse intre 0,005 euro si cinci euro pentru fiecare animal controlat, in baza unui contract. Obiectii fata de aceasta taxa au formulat si firmele din industria vinului, care considera inspectia fara utilitate, si au actionat in instanta ANSVSA pentru un ordin similar, care stabilea tarifele in cazul unitatilor din sectorul non-animal (bere, vin, margarina, panificatie etc.). Sa mai precizam ca, in proiectul ANSVSA este prevazut ca refuzul unitatii de a semna cu directia sanitar-veterinara contractul pentru asigurarea si finantarea controlului sanitar-veterinar, dar si neplata la timp sau neasigurarea conditiilor pentru desfasurarea activitatii medicului veterinar, duc la pierderea dreptului de functionare a unitatii. GHEORGHE GIURGIU - Economic - nr. 33 / 19 Februarie, 2007 In viitorul apropiat, produsele alimentare s-ar putea scumpi cu 5 procente. Cel putin in cazul de fata vinovat de aceasta majorare se