POSTUL PASTILOR / BISERICA SORA Crestinii greco-catolici intra in Postul Pastilor la aceeasi data cu ortodocsii. Romano-catolicii insa intra la 21 februarie.
Postul Mare constituie o perioada pregatitoare pentru marele Praznic sau Sarbatoarea Sarbatorilor: Sfintele Pasti. Biserica Greco-Catolica si cea Romano-Catolica au o serie de invataturi despre aceasta perioada.
"Postul Mare este un timp al iertarii si al reconcilierii sau al impacarii fraterne", afirma Parintele Iosif Dumea, vicar parohial la Parohia Romano-Catolica "Adormirea Maicii Domnului" din Braila. "Trebuie sa inlaturam din inima noastra ura, dusmania, invidia si tot ceea ce este rau, dar mai ales pacatul. In Post avem ocazia sa invatam sa cunoastem si sa pretuim Crucea lui Isus Cristos, semnul identitatii noastre si al mantuirii noastre a tuturor. Prin aceasta invatam de asemenea sa imbratisam fiecare crucea proprie cu bucurie pentru a putea ajunge si noi la slava invierii." Postul Pastelui la romano-catolici incepe cu Miercurea Cenusii, anul acesta fiind ziua de 21 februarie, si se incheie cu Duminica Floriilor, zi in care incepe Saptamana Sfanta.
"FITI SFINTI!" Parintele Ioan Mitrofan, conf. univ. dr. la Facultatea de Teologie Greco-Catolica, Departamentul Blaj, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", spune ca aceasta perioada este "o pregatire spirituala si trupeasca printr-o transformare interioara dupa vointa lui Dumnezeu, exprimata fata de creatura sa: «Fiti sfinti, precum Tatal vostru ceresc este sfant.»" Aceasta convertire presupune asceza, un exercitiu de infranare, de exercitare a pornirilor firesti, naturale sau incitate de chipul lumii acesteia si in mai mare sau mai mica masura in contradictie cu ceea ce pretinde Decalogul si Poruncile bisericesti.
REVIZUIRE. "In timpul Postului, toti credinciosii sunt invitati sa practice postul, rugaciunea si pomana, si totodata