Decizia bancii centrale de reducere a dobanzii de politica monetara de la 8,75 la 8%/an a avut un efect foarte redus asupra pietei valutare. Fondurile speculative au luat o pozitie de expectativa doar doua zile, la inceputul saptamanii, pentru ca apoi sa reinceapa sa vanda valuta mizand de aceasta data pe obtinerea de profit din jocul cotatiilor din piata. In opinia lui Daniel Buzatu, dealer sef la Banca Romaneasca, “cursul se va mentine in culoarul 3,35 - 3,4 lei, asupra acestuia mentinandu-se presiunile speculative. Important este ce se va intampla pe piata de capital, in special evolutia BVB”.
Raportul euro/leu a inceput saptamana cu un curs mediu de 3,3945 lei, in timp ce cotatiile din piata au testat pragul de 3,4 lei. Incepand de miercuri moneda unica a intrat pe o panta descendenta, ea coborand vineri la 3,3763 lei.
La sfarsitul saptamanii trecute piata a fost foarte echilibrata, tranzactiile realizandu-se intr-un culoar foarte ingust, cuprins intre 3,3760 si 3,3785 lei, situatie care nu s-a mai petrecut in ultimele sedinte.
Pe termen mai lung este posibil ca euro sa scada spre 3,3 lei. Conform unor surse din piata, in acest moment exista un excedent de valuta, mai multe fonduri fiind pregatite sa intre pe piata de capital. Acestea se afla in expectativa, in asteptarea clarificarii situatiei politice, atata vreme cat spectrul alegerilor anticipate se mentine. Raportul dolar/leu a avut o evolutie descendenta pe piata valutara, el coborand de la un curs mediu de 2,6190 la 2,5729 lei.
Decizia bancii centrale de reducere a dobanzii de politica monetara de la 8,75 la 8%/an a avut un efect foarte redus asupra pietei valutare. Fondurile speculative au luat o pozitie de expectativa doar doua zile, la inceputul saptamanii, pentru ca apoi sa reinceapa sa vanda valuta mizand de aceasta data pe obtinerea de profit din jocul cotatiilor din piata. In