Lichiditatea din piata la termen de la Sibiu a inregistrat saptamana trecuta o imbunatatire, fiind tranzactionate 98.352 contracte futures si optiuni, valoarea lor reprezentand echivalentul a peste 300 milioane de lei.
„Momentul asteptat de investitori, anume revenirea unei volatilitati ridicate, a reprezentat impulsul de care piata la termen avea nevoie, speculatorii gustand din plin oscilatiile preturilor", a declarat un broker din piata.
Pe piata raportului euro/leu s-a inregistrat o crestere a interesului din partea hedgerilor, fapt reflectat de numarul mare de contracte tranzactionate.
„Decizia BNR de a taia trei sferturi de punct din dobanda de politica monetara a dinamizat piata, un rol important revenind hedgerilor, observa un broker. Ei si-au indreptat atentia catre scadentele mai indepartate, care sa le ofere posibilitatea acoperirii riscurilor valutare".
Daca primele contracte pe septembrie au fost realizate la 3,5 lei, la inceputul saptamanii trecute preturile au scazut la 3,47 lei, pentru ca vineri sa scada pana la 3,4505 lei.
Pentru finele lunii viitoare fluctuatiile de pret au fost destul de mari. Daca luni si marti tranzactiile au fost realizate la 3,41 - 3,4150 lei, de la jumatatea saptamanii preturile au intrat pe o panta descendenta, vineri euro fiind cotat la 3,3950 - 3,4015 lei.
Pentru jumatatea anului preturile futures au avut o evolutie mai stabila, tranzactiile fiind realizate la 3,42 - 3,43 lei.
Paritatea euro/dolar s-a mentinut pe parcursul saptamanii trecute foarte stabila, pretul de cotare fiind de 1,3105 dolari. Investitorii se afla inca in stand-by, ei asteptand o clarificare in ceea ce priveste evolutia paritatii.
Lichiditatea din piata la termen de la Sibiu a inregistrat saptamana trecuta o imbunatatire, fiind tranzactionate 98.352 contracte futures si optiuni, valoarea lor reprezentand e