Specialistii companiei DTZ estimeaza ca, la sfarsitul anului 2008, piata birourilor va atinge un punct de echilibru in care cererea si oferta vor fi sensibil egale. In urmatorii doi ani, ei previzioneaza ca vor fi dati in folosinta un numar de 430.000 de metri patrati, suprafata totala existenta in Capitala urmand sa atinga aproximativ 1,2 milioane de metri patrati.
In anul care abia a inceput, cele mai multe spatii disponibile se afla in nordul Capitalei. In prezent, chiriile variaza intre 14 si 17 euro pe metrul patrat pe luna. „Din stocul disponibil pentru acest an, circa 30% a fost deja inchiriat inainte de inceputul anului", a declarat consultantul DTZ, Adriana Neagu, semnaland cererea mare de pe piata.
Ea precizeaza totodata ca nordul Bucurestiului detine circa 40% din totalul stocurilor de birouri, iar sectorul IT a fost cel mai activ pe acest segment in 2006 cu o cota de 33%.
De trei ori mai multe spatii industraiale
Trendul inchirierii inca din perioada constructiei se va mentine si in urmatorii doi ani, pentru ca oferta este in continuare redusa comparativ cu cererea. In ciuda cresterii rapide, stocul de birouri din Bucuresti este relativ scazut fata de capitalele altor tari din Europa Centrala si de Est.
La sfarsitul anului 2006, stocul de birouri clasa A si B din Bucuresti era de circa 680.000 metri patrati.Un alt segment deosebit de dinamic al pietei imobiliare va fi cel al spatiilor industriale. Conform specialistilor DTZ, stocul de spatii industriale in cele mai mari orase ale tari va creste pana in 2009 de aproape trei ori.
Pentru Bucuresti, ei estimeaza un avans al stocului de la 300.000 metri patrati la 800.000 metri patrati in 2009.
Integral in Adevarul
Specialistii companiei DTZ estimeaza ca, la sfarsitul anului 2008, piata birourilor va atinge un punct de