Zeci de cersetori au impinzit strazile orasului. Ii vedem peste tot: la intersectii, la iesirea din supermarket, in piete, linga biserici, linga cimitire, linga magazine, pina si linga centrele de preparat covrigi. Copii sau adulti, in unele cazuri chiar familii intregi, cersetorii ii agaseaza pe braileni cerindu-le bani, mincare, pupindu-le pantofii sau masinile, stergindu-le parbrizele autoturismelor cu sau fara acordul conducatorilor auto. Adultii care cersesc invoca faptul ca au multi copii acasa, iar cei mici spun ca nu au ce sa manince. Printre cersetori se afla deasemenea, virstnici si persoane cu handicap.
Sunt situatii cind persoanele care cersesc isi stabilesc zone de actiune care nu pot fi incalcate de alti cersetori. Asa se explica faptul ca in str. Plantelor vedem mereu aceleasi chipuri care sterg parbrizele sau ca in zona cuprinsa intre cofetaria Select si Biserica Greaca aceeasi sunt copiii care cersesc.
Potrivit art. 326 din Codul penal, fapta persoanei care avind capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului cerind ajutor material, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 ani. Legea nr.272/2004 vine cu precizari in cazul minorilor care sunt fortati sa cerseasca. Astfel, art. 132 prevede ca indemnul ori inlesnirea practicarii cersetoriei de catre un minor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani. Deasemenea, recrutarea ori constringerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca faptele sunt savirsite de un parinte pedeapsa poate ajunge pina la 7 ani de inchisoare cu interzicerea unor drepturi.
Cu toate acestea, potrivit datelor furnizate de biroul de presa al Politiei, singurele masuri care sunt luate in privinta cazurilor de cersetorie sunt avertismentul si amenda. "Exista o patrula care actioneaza zilnic si urmareste prevenirea acestui fenomen. Lucratori