Functionarea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda depinde de realizarea altor catorva mari proiecte, printre care si cel al cablului electric submarin dintre Constanta si Istanbul.
Curentul mai ieftin pe care il asteptam de la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda reclama investitii mai mari decat cele 2,2 miliarde de euro necesare pentru constructia lor.
Potentialii participanti la compania privata care le va construi si detine au conditionat investitia de realizare a altor 4 mega-proiecte, potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern privind strategia de atragere a investitiilor. Ministerul Economiei (MEC) supune proiectul dezbaterii publice pana la 26 februarie.
CONDITII. Reactoarele au nevoie de mai multa apa de racire, ceea ce inseamna ca pana in 2014 cand se prevede finalizarea lor, Ministerul Transporturilor sa realizeze proiectul de imbunatatire a conditiilor de navigatie pe Dunare intre Calarasi si Braila.
De asemenea, potentialii investitori vor sa fie siguri ca electricitatea care va fi produsa va putea fi "evacuata" prin noi linii de inalta tensiune si inclusiv prin cablul submarin dintre Constanta si Istanbul. In plus, va trebui sa fie gata si hidrocentrala cu acumulare si pompaj de la Tarnita - Lapuseti, pentru a putea regla sistemul energetic in functie de necesitatile punctuale de consum.
Nu a fost estimat efortul financiar total al companiilor energetice de stat pentru realizarea acestor proiecte. Cablul subteran ar putea costa circa 400 de milioane de euro, din care jumatate ar fi sarcina Termoelectrica. Investitia de la Tarnita este treaba Hidroelectrica.
NEGOCIERILE. In principiu, asocierea Nuclearelectrica, detinatoarea activelor deja existente la Unitatile 3 si 4, cu potentialii parteneri ar urma sa se realizeze dupa modelul centralei de la Olkliuoto, din Finlanda. "Mo