Nici macar diminuarea semnificativa a dobanzii de politica monetara nu ne va micsora ratele lunare la credite. Sau cel putin asa considera presedintele BRD, Patrick Gellin. Presedintele celei de-a doua banci din Romania arata cu degetul catre rezervele minime impuse de Banca Nationala. In opinia lui Gellin doar reducerea acestora ar atrage cu sine micsorarea dobanzilor la credite. "Reducerea dobanzii de politica monetara nu va genera nicio schimbare la dobanda BRD", a spus Gellin citat de Mediafax.
In ceea ce priveste practicarea de dobanzi fixe in Romania, Gelin a explicat ca pentru acest lucru este nevoie de existenta unei curbe a dobazilor ca in alte tari europene. "In aceasta perspectiva este un lucru bun ca Guvernul sa inceapa lucrul sistematic pentru crearea unei curbe a dobanzilor", a spus Gelin, referindu-se la emisiunile de titluri de stat ale Ministerului Finantelor Publice. Banca Centrala a redus rata dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, fara a lua insa nicio masura in privinta asa-numitelor restrictii neortodoxe.
Bancile din Romania sunt obligate sa plaseze 20% din depozitele atrase in lei si 40% din cele in valuta la BNR. Aceste masuri impiedica bancile sa diminueze dobanzile la credite intrucat sunt generatoare de pierderi. Astfel, daca bancile atrag depozite in valuta la dobanzi de pana la 4,5% ele sunt obligate sa plaseze 40% din valoarea acestora cu un randament de numai 0,7% (dobanda oferita de BNR).
In cazul monedei nationale, bancile ofera dobanzi de pana la 8% si plaseaza 20% din depozite la o dobanda de numai 1,3%.
Nici macar diminuarea semnificativa a dobanzii de politica monetara nu ne va micsora ratele lunare la credite. Sau cel putin asa considera presedintele BRD, Patrick Gellin. Presedintele celei de-a doua banci din Romania arata cu degetul catre rezervele minime impuse de Banca Nationala. I