Votul dublu al lui Dan Claudiu Tanasescu
Biroul Permanent al Senatului discuta marti despre neregulile aparute in procesul de votare a motiunii anti-Macovei. Un senator PRM este acuzat ca a votat de doua ori, iar procesul verbal al sedintei arata ca numarul de voturi exprimate este cu unul mai mult decat cel al senatorilor prezenti la sedinta.
Nimeni nu-si asuma raspunderea pentru aceste nereguli, mai ales pentru ca prevederile Regulamentului Senatului nu stabilesc procedurile exacte in care se desfasoara votul. Mai mult, sanctiunile pentru incalcarile Regulamentului Senatului sunt atat de usoare incat nu au de ce sa-i ingrijoreze pe alesi.
Potrivit surselor din Biroul Permanent al Senatului, primul organism care va fi obligat sa se pronunte privind situatia creata este Comisia juridica. Aceasta are in componenta sase membri PSD, PRM si PC si doar cinci PD, PNL si UDMR.
Teme de dezbatut
Juristii senatori vor trebui sa dea verdict nu doar in cazul senatorului PRM Dan Claudiu Tanasescu, acuzat ca a votat de doua ori, ci si in cel al diferentei dintre numarul de senatori prezenti la sedinta si cel de voturi exprimate.
“Sarcina membrilor comisiei este sa analizeze daca a fost viciata procedura de vot si unde a intervenit eroarea. Trebuie sa vedem daca a intervenit intr-adevar o neconcordanta intre lista de prezenta si rezultatul votului si sa stabilim daca eroarea a fost sau nu produsa cu intentie”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein-Kovacs.
El considera ca, in cazul in care se constata ca procedura a fost viciata, votul la motiune trebuie anulat.
Principii juridice
Din punct de vedere juridic, anularea votului in cazul vicierii sale este obligatoriu datorita caracterului secret al optiunii exprimate in acest caz de senatori. Cu alte cuvin