BRD nu a surprins de regula piata, nici in sens pozitiv si nici negativ, cu rezultatele financiare anuale pe care le-a raportat, a doua banca de pe piata fiind privita ca una dintre societatile cele mai "mature" de la Bursa, ale carei rezultate la nivelul principalilor indicatori financiari putand fi estimati cu un grad ridicat de probabilitate de catre analisti.
Cu toate acestea, unii dintre analistii de pe piata se asteapta ca BRD sa surprinda prin rezultatele pe care le va prezenta azi, mizand pe un ultim trimestru foarte bun, asa cum a inregistrat si cealalta banca importanta de pe piata de capital, Banca Transilvania.
Estimarile analistilor privind profitul net pe care BRD l-ar putea obtine anul trecut variaza intre un minim de 580,6 milioane de lei (165,8 mil. euro) - previziunea analistilor de la CA IB Securities- si un maxim de 780 milioane de lei (221,6 mil. euro), in estimarea societatii de brokeraj Intercapital Invest. Cresterea de profit estimata de analisti este cuprinsa intre 4% si 41%, in conditiile in care conducerea bancii estima la inceputul anului o crestere de profit de 5-10%.
CA IB a oferit, totusi, estimarea de profit conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) consolidat la nivelul grupului BRD. Rezultatele financiare pe care BRD le prezinta in cursul anului la Bursa sunt date conform standardelor romanesti de contabilitate armonizate cu standardele internationale de contabilitate.
Principalele diferente intre raportarea conform standardelor romanesti si IFRS se refera la metoda de determinare a provizioanelor de creditare, a impozitului pe profit amanat si a veniturilor din comisioane. Estimari consolidate potrivit IFRS au mai oferit si analistii de la Vanguard, in acest caz previziunea fiind de 630 de milioane de lei (179 mil. euro).
Analistii se asteapta ca ultimul trimestru al anului trec