Statul va avea negocieri dificile cu petitorii potentiali ai Daewoo Automobile Romania din cauza datoriilor fabricii catre stat. Datoriile sunt contestate de companie, dar constituie un potential subiect al negocierilor.
Intrunita ieri, Comisia de (re)privatizare a fostei Daewoo Automobile Romania nu a adus prea multa lumina asupra felului in care va convinge pe unul dintre potentialii petitori sa preia fabrica de la Craiova. Anterior, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu (presedintele comisiei de privatizare), declarase ca, in sutele de pagini ale dosarului companiei, "sunt documente multe cu multe probleme de solutionat. Sunt probleme cu datoriile, cu firmele mixte, cu terenurile, cu actionarii minoritari", a declarat Vladescu, duminica, citat de NewsIn.
DATORII CONTROVERSATE. Potrivit evidentelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daewoo Romania este datoare statului cu peste 2,645 miliarde de lei noi (peste 700 milioane de euro). Datoria a "rezultat din sanctiunea aplicata acestei societati de catre organele fiscale de control, ca urmare a constatarii nerespectarii gradului de integrare a productiei", sustine biroul de presa al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), responsabila de soarta companiei. Gradul de integrare a productiei reprezinta ponderea pieselor de productie locala pentru asamblarea unui vehicul, care este un indicator al respectarii prevederilor Legii nr. 71/1994 privind acordarea unor facilitati suplimentare, o lege faimoasa fara de care atunci coreenii de la Daewoo nu ar fi cumparat fabrica. Modul in care Directia Regionala Vamala Craiova calculeaza indicatorul "este diferit fata de cel utilizat de Daewoo Automobile Romania", precizeaza AVAS. Vamesii au scos datoare compania, care a contestat la 10 noiembrie 2006 notificarea ANAF. "Organele abilitate urmeaza sa se pronunte in acest caz", au ras