Primul pas care trebuie facut de femeile care doresc sa-si faca o mamografie este obtinerea unei trimiteri de la medicul de familie. Aceasta pare sa fie singura procedura simpla care trebuie efectuata, in conditiile in care medicul de familie, de obicei, scrie trimiterea fara prea mari obiectii. Urmatorul pas este obtinerea unui bon de ordine. Stai la coada de rigoare, formata din femei din tot judetul, ingrijorate de soarta lor. Etapa a treia consta in radiografia propriu-zisa, care se efectueaza in cabinetul 4 al Spitalului Judetean Constanta, situat la demisol.
Calvarul rezultatelor
In ciuda alergaturii de pana acum, cele mai grele momente pentru femeie care isi fac o mamografie sunt cele premergatoare rezultatului. Testul le spune daca au sau nu cancer la san, iar o astfel de stire iti schimba radical viata. In mod normal, persoanele aflate in aceasta situatie ar trebui tratate macar cu respect. Din pacate, in Constanta lucrurile nu stau nici pe departe asa. Dupa efectuarea mamografiei, pe biletul primit de la doctor scrie ca rezultatele se pot ridica de la acelasi cabinet, in decurs de sapte-zece zile, de luni pana vineri, intre orele 14.00 si 18.00. Surpriza apare cand ajungi in fata cabinetului 4 si observi ca regulile s-au schimbat, fara ca nimeni sa le anunte pe paciente. "Rezultatele se pot ridica intre orele 9.00 si 13.00", se poate citi pe un afis lipit pe usa cabinetului.
De la zeci de kilometri distanta
Pentru femeile care locuiesc in orasul Constanta, problema decalarii programului, cu exceptia "terorii" psihice prilejuite de asteptare, nu implica foarte multe inconveniente de deplasare. Probleme cu adevarat au femeile venite din judet, pentru care fiecare astfel de iesire este costisitoare si dureaza foarte mult. O astfel de femeie astepta rezultatul mamografiei in fata cabinetului 4 din Spitalul Judetean,