Cotidianul Financial Times a publicat ieri un sondaj realizat online de Harris Interractive privind imi-gratia in cele mai mari sase economii occidentale - Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Italia si Statele Unite. 6.561 de subiecti au fost intrebati ce parere au despre impactul imigratiei asupra economiei propriei tari, daca ei insisi ar dori sa lucreze intr-o alta tara, unde ar prefera sa mearga etc. Rezultatul a fost surprinzator pentru autori. Spania, tara care in momentul aderarii la UE, in 1986, era una din cele mai sarace din Europa Occidentala, este destinatia preferata nu numai a muncitorilor din Romania, dar si a celor din "vechea Europa". Mai mult, spaniolii cred ca imigratia este pozitiva si sunt cei mai optimisti ca viata lor se va imbunatati.
Un fenomen european
Libera circulatie a fortei de munca este unul din principiile care stau la baza Uniunii Europene si, conform lui, fiecare cetatean al unui stat membru are dreptul, teoretic, sa lucreze fara nici un fel de restrictie, in orice alta tara membra. Spunem "teoretic" pentru ca, se stie, cu cateva exceptii majoritatea tarilor europene au impus restrictii importante imigrantilor din Europa de Est la extinderea din 2004 si unele inca si mai severe muncitorilor din Romania si Bulgaria.
O piata dinamica a fortei de munca nu poate decat servi cresterii economice si multi analisti se indoiau ca piata europeana poate deveni la fel de mobila ca cea americana in materie de forta de munca. Sondajul publicat ieri infirma aceste indoieli si arata ca suficient de multi cetateni - atat din Europa Occidentala, cat si din Europa de Est - sunt deschisi la ideea de a lucra intr-o tara straina.
Astfel, peste 50% dintre italieni (cei mai multi) sunt dornici sa lucreze intr-o alta tara, comparativ cu numai 23% dintre francezi (cei mai putini), desi acestia din urma sunt cei mai nemul