Porumbul modificat genetic naste controverse in UEDocumente:
Decizia Consiliului UE privind Ungaria (v. pag. 17)
(21.02.2007) PDF
Ministrii de Mediu din statele membre ale Uniunii Europene, reuniti in Consiliul pe probleme de Mediu, au blocat propunerea Comisiei Europene de a forta Ungaria sa cultive porumbul modificat genetic (MG) MON810.
Romania, prezenta la Bruxelles cu drepturi depline, a fost singura tara care s-a abtinut sa voteze pentru sau impotriva deciziei maghiarilor de a opri agricultura cu OMG (vezi Document atasat), alimentand astfel supozitiile ca Bucurestiul va permite cultivarea acestui soi de catre fermierii romani.
Intre Ministerul Mediului si organizatia ecologica Greenpeace a inceput un adevarat razboi al declaratiilor pe tema pozitiei tarii noastre fata de acest subiect extrem de sensibil.
Organizatia ecologista Greenpeace a atacat dur pozitia Romaniei: "Suntem revoltati de atitudinea doamnei Barbu si ne intrebam care sunt interesele domniei sale de a oferi o mana de ajutor companiei americane producatoare de OMG”, a spus Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace in Romania.
Organizatia ecologista cere Ministerului Mediului din Romania sa interzica imediat importul si cultivarea liniei de porumb MG MON810 pentru a proteja mediul, sanatatea oamenilor si agricultura din Romania, dar si pentru a intari alianta din Europa centrala si de Est impotriva OMG.
In replica, Ministerului Mediului acuza Greenpeace de dezinformare pe acest subiect: "Ne exprimam dezamagirea cu privire la dezinformarile pe care Greenpeace le transmite publicului, cu atat mai mult cu cat modalitatea de vot a Romaniei a fost exprimata, inca din data de 7 februarie anul curent, in cadrul reuniunii COREPER I.
In cadrul acestei reuniuni pregatitoare a Consiliului de Mediu, Romania si-a e