(Foto: )
Curtea de Apel Alba a decis in favoarea Asociatiei Alburnus Maior, care se lupta pentru pastrarea perimetrului de la Rosia Montana nepoluata de cianurile celor de la Gabriel. Avocata Oana Coroian, al Asociatiei Alburnus, a reusit insa sa demonstreze ca lucrarea preconizata de Gabriel nu ar avea un impact redus asupra mediului, ci un impact semnificativ.
Impactul este cu atat mai semnificativ cu cat intreaga zona Detunata - Rosia Montana este o arie naturala protejata, conform Legii 5/2000, regimul juridic al acestor zone fiind stabilit de Ordonanta de Urgenta 236/2000 si Legea 462/2001, iar metodele de avizare ale lucrarilor prin Ordinul ministrului apelor si protectiei mediului nr. 860/2002.
Legislatia in domeniu e insa mult mai stufoasa, concluzia generala fiind ca trebuie determinat potentialul impact asupra mediului a oricaror lucrari ce se desfasoara in ariile naturale protejate. Ceea ce, Rosia Montana Gold Corporation n-a catadicsit sa mai ia in calcul.
Curtea de Apel Alba a decis in favoarea Asociatiei Alburnus Maior, in fapt, tocmai asociatia care se lupta de ani de zile pentru pastrarea perimetrului de la Rosia Montana nepoluata de cianurile celor de la Gabriel. Procesul a fost pierdut pe fond, la Tribunalul Alba, intr-o prima faza.
Intregul procesul s-a dus pe dezvaluirea faptului ca cei de la Gabriel si Rosia Montana Gold Corporation si-au incadrat ilegal cele doua proiecte de exploatare, pentru 59, respectiv pentru 192 de sonde, sustinand ca acestea se incadreaza la categoria de lucrari cu "impact redus asupra mediului", desi vorbim de o suprafata de cca. 50.000 de metri patrati pe care s-ar fi instalat numai sondele.
Erori grave si vicii de procedura
In actiunea inaintata instantei de la Alba Iulia, cei