Prima retrocedare de milioane din acest an a fost facuta pentru o bucuresteanca de doar 29 de ani. Inca o bucata din Statiunea de Cercetare Viniviticola din Copou a revenit fostilor proprietari.
In baza unei hotariri a Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF) de la inceputul acestui an, mostenitorii familiei Floriano au obtinut 22 ha in Copou, in imediata apropiere a Scolii Normale "Vasile Lupu". Astfel, bucuresteanca Alexandra Iavorschi a devenit peste noapte milionara in euro.
Terenul, potrivit agentilor imobiliari, are o valoare care se ridica la 7,7 milioane de lei (2,2 milioane de euro), ceea ce o propulseaza pe Alexandra Iavorschi in topul celor mai bogate mostenitoare ale unui teren in Iasi. Ca valoare, terenul primit de Iavorschi s-ar situa pe un loc secund dupa cel obtinut de Floarea Nastasescu anul trecut, care a mostenit un teren de 24 ha, tot in Copou.
Terenul acesteia, mai bine amplasat, a fost evaluat de agentii imobiliari la aproximativ 35 milioane lei (10 milioane de euro).
Strabunica, fiica de preot, cu 22 hectare dota
Povestea terenului mostenit de familia Iavorschi incepe inca din 1911, cind printr-un act de dota, fiica lui Constantin Stamate, paroh al Bisericii Sf. Haralamb, a primit, in urma casatoriei cu sublocotenentul Mihai Floriano din Focsani, o avere considerabila. Concret, Lucretia Stamate a primit de la tatal sau, cu ocazia casatoriei, un teren de 22 ha situat in fosta comuna Copou.
Terenul primit in 1911 se compunea, potrivit actului de dota, din 13,5 ha de agricol si fineata, 2 ha de padure "compusa din majoritatea din stejari buni pentru constructie", dar si 6,5 ha de vie "replantata cu vita americana diferite specii straine pe al patrulea rod foarte bine cultivata si intretinuta".
Totodata, in actul de dota erau mentionate si doua crame acoperite cu tabla, da