Apropierea alegerilor pentru Parlamentul European a readus in prim-plan rolul politic asumat de o serie de culte religioase. Biserica Reformata este cel mai vizibil cult din acest punct de vedere. Lucrurile au inceput sa se miste acum patru ani.
La Congresul UDMR de la Satu Mare, functia de presedinte de onoare al Uniunii, detinuta pana atunci de episcopul reformat Laszlo Tokes, a fost desfiintata, la insistentele unor politicieni precum actualul ministru-delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely.
Tokes a reactionat imediat. In paralel cu Congresul UDMR, el a organizat, tot la Satu Mare, o adunare generala a Eparhiei Reformate de Piatra Craiului. Acesta a incercat sa repete, la o alta scara, experienta Bisericii Catolice din Polonia, care a oferit sprijin Sindicatului "Solidaritatea".
Numai ca miscarile politice aparute in comunitatea maghiara in ultimii ani s-au dovedit prea firave pentru a concura cu UDMR. Uniunea Civica Maghiara nu a reusit sa se transforme in partid politic, iar Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania a esuat in asumarea rolului de organizatie-umbrela pentru comunitatea maghiarilor ardeleni.
Asa ca episcopul Laszlo Tokes a decis sa intre el insusi in arena politica. Numai ca de data aceasta nu este singur, asa cum a fost la Satu Mare. Intregul Sinod al celor doua eparhii reformate din Romania si-a anuntat sprijinul fata de el.
Mai mult, exista lideri ai celorlalte culte protestante din Transilvania, cum ar fi Biserica Lutherana ori cea Unitariana, care ar putea sustine candidatura lui Tokes pentru Parlamentul European.
Biserica Romano-Catolica nu si-a precizat pana acum pozitia. Cu toate acestea, este semnificativ faptul ca Biserica Reformata grupeaza peste 80 la suta din maghiarii ardeleni.
Biserica Ortodoxa ar putea reveni in politica
Astfel de tendinte se regasesc si in